Wednesday, May 15, 2013

selepas PRU13

Baru jer berlakuptg tadi..sampai balik lambat aku mendengar diskusi nih..kesimpulan yg aku dapat adalah: )masih ramai orang yg perlu baca perlembagaan negara..masing2 asyik berkata if pemerintah bertukar perlembagaan akandi ubah dan melayu tidak lagi akan menjadi pm..yg lg sedey bila di terangkan bukan mudah utk ubah perlembagaan..perlu majoriti 2/3 dan perkenan majlis raja2.. xkan sultan2 nak sokong hilangnya hk istimewa bangsa2 y di sebut tu..di reka pulak pernyataan nanti kalau sume sultan di sogok???aduhai!!!!sampai begitu sekali ingin menolakfakta dan mnerima ugutan2 dan ancaman dari pihak tertentu..jd adakah dgn mengekalkn kerajaan sedia ada, mustahil perlembagaan yg melindungi hak istimewa ini tidak akan di usik..pada saya klau benar semudah itu perlembagaan di pinda, tidak kiralah pemerintah atau pembangkang mereka pasti boleh meminda..tp sgtlah dangkal cara pemikiran itu..dok asyik berkata saya melihat situasi dan akan mencari sendiri maklumat.tidak mahu terpengruh dgn mana2 pihak..tetapi setiap kali hujah yg keluar tidak memihak pemerintah sedia ada..anda melenting..ini rupanya org yg natural..haha..bila di keluarkan statemn ala2 memihak pembangkang anda mengatakan beliau emosi..sipa yg emosi sebnarnya..haha..aku yg tgk kejadian ni hampir pening..moga2 hidayah menghampiri anda.. Sejujurnya mmg tiada pihak yg mampu memuaskan hati semua pihak..saya tidak memandang bangsa dalam perjuangn politik..tp saya melihat agama boleh menyatukan bngsa..moga2 akan tiba masanya bangsa2 di malaysia ini bersatu di bawah satu agama..

Sunday, July 31, 2011

Ayam masak pedas/merah

last wk..aku bermalam kat umah adik kat aman putra..kebetulan malam tu dia nak memasak ayam masak pedas..masing2 kena bwk pot luck rupanya..

dalam kul 12 depa berdua mula wat keje..aku xleh tido sebab panas sgt..so join la diaorg memasak kat dapur..

dapatla aku intai apa rahsia masakan ayam pedas ni..sepanjang kawen dah dekat 5 tahun ni..x pernah aku masak lauk ni sebab takut tak sedap..rupanya senang je nak bagi sedap..

1) bawang kena tumis banyak..
2) cili kering yg dah di rebus di goreng sebelum di kisar
3) cili kering di kisar dengan minyak masak -utk hancurkan biji cili..

sume ni aku x pernah buat..selama ni aku selalu masak ikan ,sotong dan udang pedas je..kadang2 jd dan selalunya x jadi..rasa pahit cabai jer..kalau wat sambal ikan bilis ada la rasa sedap ckit..

sejak dah tau rahsia ni..dah 3 kali aku masak ayam masak pedas/merah ni..hehe..ari ni pun dah masak..bro cakap sedap..nyum nyum..aku pun rasa sedap(Masuk lif tekan sendiri)..haha..

tadi tgh masak siap berangan n bagitau bro..leh wat nasi tomato n jual kat pasar ramadhan nih..hahah..diam jer bro..malas nak layan kot..

laptop rosak!!!!

Kejadian berlaku secara tiba2 minggu lepas...huhu...abang aku tepon and bagitau laptop tak boleh on secara tiba2..

arghh..apakah kerosakannya..mungkinkah motherboard???..banyak file aku kat dalam tu..kerja2 office..gambar anak2 aku..dan mcm 2 la lagi..dapatkah di selamatkan?huhu

wat ms sekarang aku pinjam laptop adik aku..tapi problem jugak..lubang charger dah senget..kena sendal untuk charge battery..USB port pun dah senget and pecah..xleh pakai langsung..

ganas sgt la gamaknya sampai leh terjatuh laptop dia..nak kena tukar ni..ntah bape la kosnya..

laptop aku tu rosak sbb anak aku suka berdiri kat atasnya kot..

parah2..pokai aku cemni...

arap2 dapatla di baiki dengan kos yg murah..

Friday, July 29, 2011

Bersalin amni..

ntah kenapa.... aku suka mengabadikan coretan kisah bersalin ku di sini..mengandung kan AMNI FAIQAH menerjunkan aku ke dunia alahan yang sangat teruk..4 kali aku keluar masuk sepital..di sebabkan kekurangan air dalam badan..

tiap2 kali pregnant aku slim..konon2 la..hahaha..tapi peknen amni perut yg paling besar aku berjaya capai..takut tgk perut sendiri.. masa ngandung amni banyak bg ceramah dan aku g kursus untuk pengesahan jawatan..sebulan sebelum due aku pi kursus INDUKSI UMUM...lagi 2 minggu due aku g INDUKSI KHUSUS (JPV)...due date 28/11/2009...kursus induksi berakhir pada 25/11/2009..sebelum raya haji..berani giler rasanya aku berkursus di melaka pada ketika itu..tapi bro ada la dtg jenguk hari sabtu ahad..cuak2 aku takut terberanak di melak..kalau bole x mau la jd anak melaka..bersepah lak tempat kelahiran anak2 aku..

sepanjang berkursus hari2 pujuk baby dalam perut..'kita abeskan dulu kursus ye..'mendengar cakap anak ini..lepas abes kursus pun x mo keluar lagi..dah x larat sgt rasanya memboyot...dapat la aku beraya haji kat keratong masa tuh..

tunggu punya tunggu...dah lebih due date..masih x beranak lagi..pukul 11 pagi 29/11/2009 dah rasa sakit2 ..contraction..tapi x kerap lagi..dah dekat pukul 2 petang makin kerap dan konsisten..dalam 15 minit sekali..terus ajak bro g spital Muadzam Shah..sampai sana..cek masih belum buka jalan..ayoyoyo...sakit sudah kerap 10 min sekali tapi servik belum buka..adoyaiii..mcm2 aku pk ..adakah perlu d bedah..huh..pastu dr suruh balik jer dulu..Hampa sambil menahan sakit..dalam kul 5 dah ada kat keratong semula..memang berkala 10 ninit sekali sakitnya..pastu pergi pula klinik kesihatan chanis..naseb baek ada misi nak tolong cekkan walaupun ari ahad..ni yg best dok kat kg..sabtu ahad leh ketuk klinik..hehe..cek lagi masih xde jalan ..baru 0.5 cm..tapi sakitnya memang mcm nak beranak sgt dah..pastu misi suggest pergi Hospital Segamat pulak..aku pun menurut jer..

sepanjang jalan (60-70 km)...aku tahan sakit sambil tertidor..tanpa di sangka..lagi 5 minit nak sampai ke spital..dalam pukul 9 malam ada bunyi 'pop'..dan basah seat depan yg aku duduk tuh..air ketuban dah pecah rupanya...berdebar rasanya..naseb baek bro tenang jer..

terus ke kecemasan..aku dah x mampu berjalan lagi dah..naik wheel chair..bro pergi parking kete..aku terus masuk tempat bersalin..tapi nurse tu lengah2 jer n endah x endah je layan aku..dia biar aku sorang2 kat dalam bilik tu..aku nampak nurse lalu n bagi tau..kenapa saya macam meneran yea..??dia jwb balik..ye ker?pastu dia pun cek..then dia yg mengelabah...jalan dah buka habes..dah boleh beranak..aku lagi la menggelabah..berlari dia tolak aku atas wheel chair menuju tempat bersalin..sempat tukar baju jer terus melompat naik katil..nurse tulah yg kelam kabut..aku lagi la ..terlompat naik katil..hehe..

dah baring n nurse suh teran..hilang pulak rasa sakit tuh..mcm mana nak teran aku tanya nurse..pastu rileks jap n baru ada rasa semula..dah 2-3 kali teran, tepat jam 9.30 pm lahirlah AMNI FAIQAH BT AZHAR...tgk mcm kecik jer..aku tanya misi bape kg? 3.7 kg jawabnya..tergezut aku..hhuhu..patutla besor sgt perut aku..hehe..yang lebih istimewa..tarikh lahir amni sama dengan aqil 29/11..waktu lahir pun lebih kurang..Amni 9.30 pm dan aqil 9.52 pm..

Cepat sgt rasanya proses tu..x sempat bro nak tgk aku bersalin..dia dok tgh parking lagi..sampai2 jer aku dah beranak..huhu..tapi kalau dia masuk mau pengsan kot tgk darah..amni lah yg paling cepat dapat jumpa abah dia lepas di lahirkan..yang lain lambat sbb prosedur hospital..aqil lepas 2 jam baru jumpa..aniq pun lepas 2 jam..

moga2 puteri mak ni akan jadi anak yang solehah..AMIN

bersalin lagi??????

baru seminggu lepas beranak..kak sab tepon..ida ko bersalin lagi????katanya kak an yg bagi tau..hehe kak..kali ni ngandung x ramai tahu..segan..cepat sgt mengandung semula ..hehe...

aku di jangka bersalin either 29 may or 28 Jun..ntah macam2 la dr kat ppum tu..x sepakat tetapkan due date aku..tapi malam 2 Jun tu ada dr dari ppum tepon tanya aku dah bersalin ke belum..x sangka la jugak malam soknya aku dah sakit..kali ni bersalin sakit x lama..alhamdulillah..memang aku menghitung hari dalam ujung may ari tu..dah tak terdaya mengusung perut yg besar tu..nak2 opis jauh..bilik lak jauh dari toilet..hazab betul nak berjalan ke toilet..napelah...makmal ni xde byk toilet..huhu..

2 june sempat lagi aku ikut kursus BSE (Lembu gila) yang pegawai dari HQ datang ajar wat sampling obex (otak)..aku pun x sangka 4 june tu aku dah bersalin..

esoknya lepas kursus tu rasa x larat sgt nak g keje..tambah lagi anak2 aku yang 2 orang tu berjaga pukul 5 pagi bermain..huhu..ngantuk n x larat la aku..aku bersahur pagi tu..konon2 nak pose 1 rejab tu..naseb baik ari tu anak2 ke taska..

mengambil peluang dok sorang2 kat umah (3 june) aku pun sibuk la ngemas rumah takut nanti tingalkan rumah dalam keadaan yg sgt bersepah..dalam kul 10 pagi aku rasa perut aku cramp lepas aku kemas almari..baring jap..lepas ok aku sambung balik..petang dalam kul 3 aku rasa contraction tapi x kuat dan x kerap..dah nak bersalin ker hati kecil ku berbisik..

lewat petang sakit tu hilang..lepas maghrib g kuar mkn ngan bro n anak2..pastu terasa nak g giant,,tp bro x rajin nak pegi..aku xdelah memujuk dah sebab terasa mcm ada contraction jer..masa tu dah kul 9 malam..dalam kul 10 pm terasa lagi contraction yang berkala..setiap 10 minit..mula lah aku cuak..keperluan nak g bersalin x kemas lagi..huhu..

dalam menahan sakit saMBIL berpeluh bro bantu aku kemas beg..kul 11 pm bertolak ke ppum..anak2 tinggal ngan pak long dia..sedey jer masa tuh..takut pergi x kembali..aku pegi spital x cium pun anak2 ..sb diaorag dah tido..org tua2 kata x elok cium ank tgh tido..nanti jd degil..huhu

pertama kali beranak kat ppum..canggung la jugak aku..contraction dah 5 minute sekali,,dalam kul 1 am dr cek baru 4 cm..tp dia kata air ketuban aku bengkak mcm nak meletop..tapi x pecah2..kul 2.30 am aku mintak dr pecahkan jer air ketuban..

sebaik jer pecah ketuban aku dah mula rasa nak meneran..akhirnya...Alhamdulillah pada pukul 2.55 am lahirlah MUHAMMAD ANIQ BIN AZHAR..dengan berat 3.68 kg..lega dan amat bersyukur atas kurniaanMU..Amin..moga anak ini menjadi anak yang soleh di samping MUHD AQIL dan AMNI FAIQAH..Mak berdoa kalian akan menjadi anak2 yang patuh pada perintah Allah dan taat pada kedua orang tua dan menjadi hamba Allah yang sentiasa bersyukur dan berjaya di dunia dan Akhirat..AMINNN,,

cuti bersalin...

lamanya aku x mengarang ceriter...telah lebih setahun..terlalu sibuk..naseb baiek sekarang cuti bersalin..dapatla ruang sedikit di samping menguruskan anak2ku..

dah hampir 2 bulan aku bercuti..lagi sebulan jer..malas
nya nak g keje semula..tempat keje dah la jauh..adakah patut aku amik cut itanpa gaji pula..huhu

tapi kalau lelama ngan ibu tentu aniq susah nak rasi ngan org lain..huhu..cian lak nanti berminggu asyik nanges jer kat taska..

best betul dapat dok umah tapi gaji jalan..tp kadang2 teringat gak kat opis...bila di kenang kejauhan pejabat ..uhh..mcm nak benti keje je..uinkkk..

kali ni aku x berpantang di kampung..bro yang jaga..cian tgk dia masa mula2 aku beranak dulu..sampi kul 12 am pun x siap lagi mengurus anak2 dan kerja rumah..lepas 2 minggu aku dah kuat..byk benda leh wat sendiri..sangat menghargai usaha bro yg cuba memasak makanan org berpantang,,walau apapun rasanya tetap ku sebat..hahaha..

thanks bro..tak taulah mcm mana nak mengharungi kehidupan ini bersama anak2 andai dikau tiada di sisi..muahhhhh..

Friday, April 9, 2010

sah jawatan..

citer ni xde la best sangat..tapi aku terkenang kan staf kita yang x proactive tapi lagi beberapa bulan dah nak pencen..ntahlah..

kisahnya pasal pengesahan jawatan..since dah ramai mmber dah cibuk2 isi borang aku pun x nak la ketinggalan..mula2 aku mintak pemandu mintakkan kat HQ..dia try mintak pada bahagian perkhidmatan..rupanya x boleh kena melaui ketua jabatan..xpelah.tapi memo yg di beri kpd aku telah di hilangkan oleh sapa pun aku x tau.ia berkenaan dgn keperluan yg perlu di lampirkan untuk pengesahan jawatan..

xpelah ilang..tp yg x sedap tuh..leh kerani yg di syaki menghilangkan memo tersebut tpn dan kata aku x payah la lagi wat pengesahan jawatan lambat lagi baru tiga tahun..apa ra..kalau dah cukup 3 tahun baru nak antar nanti lewat la pengesahan aku..nak2 kena denda pulak..aku bukannya lapar sangat nakkan taraf berpencen tuh cepat2..aku x nak kena denda jer..aku pun x lapar nak naik pangkat cepat2..macam la aku ni kalau sah jawatan cepat akan cantas orang..apara..otak singkat..
memang terasa nak marah..tapi sebab org tua aku x jadi marah..aku dgr jelah apa dia cakap..

esoknya sempena aku g cucuk vaksin H1N1,,aku jumpa la staf yg uruskan bahagian makmal.nak tau status sebenar..mmg betul telahan aku..x salah antar awal sijil2 kursus yg wajib di hadiri..lagi di galakkan supaya tidak lebih 3 tahun tempoh pengesahan jawatan tuh..tapi kena antar sekali perakuan ketua jabatan..okla tuh..aku plan bos balik baru raise semula isu nih..

rupanya staf kat HQ tu ada berhubung ngan kerani kat tempat aku tentang isu ni..terus dia lak tpn aku dan kata..semalam g HQ jumpa sipulan b sipulan x bagi tau kat dia pun..pulak..

last aku kata la..x ingat pun ..lagipun bos bukan ada nak wat sume benda nih,,nak tunggu bos balik dulu lah..aku cakap la kat dia wat jer untuk kami 3 orang..sume sijil dah ada..dapat cepat atau lambat..terpulang la kat HQ...janji kita dah antar..bukan lagi salah kita.. pastu aku pun blah..

lepas tu aku terpk..terasa hati ke kang kakak nih..hermm..manalah tau dia terasa..aku ni biasalah kadang2 dah jadi mulut jamban..tapi kadang2 kita cakap ok je..tp senior2 n i hati kecik ..cepat terasa..ntahlah..sampai bila pun aku amat pasti aku x mampu nak puaskan hati sume orang wpun aku dah korbankan hati dan perasaan aku sendiri..